Thursday, February 5, 2009

Информирај се, активирај се и биди волонтер

       INFORMIRAJ SE, AKTIVIRAJ SE I BIDI VOLONTER
Se raboti za mo`nost za dolgoro~no volontirawe vo zemjite od Evropskata Unija za mladinci na vozrast od 18 - 30 godini da zemat u~estvo vo volonterski anga`mani nadvor od svojata zemja.
     Vo Evropa postojat mnogu programi i proekti koi gi vklu~uvaat mladite i anga`iraat na efikasen na~in. Pokraj  programite koi go nadograduvaat formalnoto  obrazovanie na mladite, kako diplomski i postdiplomski studii, postojat i mnogu drugi mo`nosti kako {to se kampovi, treninzi, seminari i mnogu drugi dopolnitelni mo`nosti nadvor od zemjata. Za razlika od ostanatite opcii programata mladi poddr`ana od Evropskata Komisija nudi najpovolni mo`nosti kade bukvalno sekoj mlad ~ovek mo`i da u~estvuva vo nekoja od aktivnostite kako naprimer mladinskite incijativi, obuki i razmeni. Od site povolnosti sepak se izdvojuva Evropskiot Volonterski Servis ili EVS odnosno akcija-2 kako {to se narekuva pri Evropskata komisija.
 Se raboti za mo`nost za dolgoro~no volontirawe vo zemjite od Evropskata Unija za mladinci na vozrast od 18 - 30 godini da zemat u~estvo vo volonterski anga`mani nadvor od svojata zemja. Edinstveniot uslov e vozrasta {to sekako e golema prednost a po`elno e volonterite da imaat osnovni poznavawa od angliskiot jazik kako polesno bi se vklopile vo novonastanatite uslovi.
       [TO SE NUDI ZA VOLONTEROT I [TO TREBA DA ZNAE !
Vsu{nost postojast 3 bitni delovi i toa:
·         VOLONTER
·         ORGANIZACIJA ISPRA]A^ (koja e odgovorna za priprema i ispra}awe na volonterot ) i
·          
·         ORGANIZACIJA DOMA]IN ( odgovorna za priem, davawe raspored na aktivnostite i voop{to gri`a za volonterite koga }e pristignat vo zemjata kade }e volontiraat)
    Aktivnostite mora da: se odvivaat vo dr`ava koja ne e postojano mesto na `iveewe na volonterot, da bidat ne profitni, da bidat korisni za lokalnata zaednica, da ne vklu~uvaat zamena na rabotnoto mesto, da ne zamenuvaat voena obvrska;
   Aktivnostite prepora~loivo e da:  promoviraat univerzalen mir, dijalog, tolerancija i solidarnost, da pridonesat vo gradewe na dolgotrajno partnerstvo, da mu dadat na volonterot pogolema svest za razbirawe na negovata fakti~ka situacija i kultura, kako i da pridonesat za razvivawe na volonterskiot sektor vo civilnoto op{testvo.
     Ona {to treba site zainteresirani mladi koi sakaat da volontiraat e da vnimavaat na rokovite za aplicirawe, kako i popolnuvawe na to~na i navremena aplikacija.
  проектот стартува поме|у
краен рок за аплицирање
1 Maj i 30 Septmvri
1 Februari
1 Juli i 30 Noemvri
1 April
1 Septemvri i 31 Januari
1 Juni
1 Dekemvri i 30 April
1 Septemvri
1 Februari i 31 Juli
1 Noemvri
Se ostanato e tokmu gri`a na organizacijata ispra}a~ i organizacijata doma}in. Organiacijata ispra}a~ ili vo slu~ajot nie posreduvame pri izborot na organizacijata doma}in odnosno izborot na proekt potoa vadewe viza, avionski bileti i site potrebni komunikacii, pred i za vreme na prestojot vo stranstvo.Organizacijata doma}in obezbeduva za volonterot odredena suma na pari ( xeparlak ) vo zavisnost od standardite na dr`avata, i isto taka gi podmiruva  kompletno site tro{ocite za pat (povraten billet), smestuvawe i hrana za volonterot, duri trae prestojot {to sekako se edni od najgolemite pogodnosti na EVS kako {to napomenavme na po~etokot na tekstot. Pokraj toa sekoj volonter }e dobie i mentor odnosno lice pribli`no na negova vozrast koja ima za zada~a dam u pomogni da se aklimatizira na novata sredina i novite uslovi za `ivot.
 Organizaciite doma}ini mo`at  da bidat zdru`enija na gra|ani, kulturni centri, mediumi, lokalna samouprava, i institucii koi rabotat proekti srodni so evropskiot volonterski servis.
Najzainteresiranite mladi }e imaat {ansa da se aktiviraat vo ona pole za koe {to najmnogu }e se pronajdat sebesi i toa vo oblasti kako umetnosta i kulturata, medium i komunikacii, sport, socijalna inkluzija, ednakvi mo`nosti, `ivotna sredina, antirasizam i ksenofobija, zdravje, potoa mladinska politika, mladinsko informirawe i mnogu drugi oblasti.
    Forum na mladi so proektot koj e vo tek nudi  mo`nost za informirawe kako mladite da se steknat so potrebnite informacii za eden den da uspeat i samite da bidat del od mnogute volonteri vo ramkite na EVS. Vo izminatite godini nie sme pratile nekolku volonteri vo pove}e zemji a isto taka kaj nas volontirale volonteri od Germanija, Francija, Avstrija i drugi zemji. Pozitivnite iskustva dobieni od ve}e ispratenite volonteri zboruvaat pove}e od bilo {to vo korist na praksata koja se zdobiva tamu. Ednostavno zadovolstvo od steknatite ve{tini, iskustva i mnogubrojnite prijatelstva, kako i odli~no organiziranoto i ispolneto vreme za vratenite volonteri e od neprocenlivo zna~ewe. Imaa mo`nost da nau~at mnogu novi ve{tini i znaewa, i steknatoto da go pro{irat, nadopolnat, spodelat i da go sprovedat tokmu denes, koga ve}e se vrateni vo na{ata dr`ava. No ne mal i brojot na volonteri koi ostanale i posle zavr{uvaweto na proektite i sega rabotat,studiraat ili se zanimavaat so nekoja druga dejnost vo zemjite kade volontirale.
    Na predavawata koi nabrzo }e se realiziraat vo srednite {koli i fakultetite vo Bitola, site zainteresirani mladi i ambiciozni lu|e }e imaat mo`nost da slu{nat i mnogu pove}e potrebni informacii, upatstva kako i kratka obuka za volontorawe vo stranstvo. ]e imaat i mo`nost da slu{nat li~ni iskustva od isto taka mladi lu|e koi ve}e go pominale periodot na volontirawe vo stranstvo, i slobodno  bi mo`ele da zboruvaat pove}e za pridobivkite i uspesite so koi se zdobile. Li~no, site zainteresirani mo`at da gi dobijat site neophodni informacii, {to }e bidat vo nivna korist.
Iskustvoto i praksata koi gi steknuvame se ve}e potvrdeno najdobrite alatki so koi mo`eme da se snajdeme vo ona {to }e go zapo~neme koga }e se vratime so napolneti baterii, so se ona {to sme go nau~ile i steknale od na{eto volontirawe se razmisluvawata na golemiot broj zavr{eni volonteri. Mladite patuva}i imaat mo`nost isto taka da ja zapoznaat i kulturata kako i da go izu~uvaat lokalniot jazik na zemjata vo koja }e prestojuvaat {to e vo sklop na programata za EVS, a znaeme site deka eden jazik pove}e e i bogatstvo pove}e, mo`nost za pogolemi kontakti.  Posetuva}i kursevi za izu~uvawe na jazikot, }e posetuvaat isto taka seminari i rabotilnici preku koi, }e u~at, direkno }e se vklu~at i }e razmenuvaat iskustva, mislewa  i pri toa }e se steknat so korisni informaciivo zavisnost od tipot na proekt koj }e go izberat. Vo na{ata dr`ava retki se onie organizacii koi direktno se anga`iraat vo pravilno naso~uvawe i konkretno anga`irawe na mladiot ~ovek, zatoa na{ata organizacija seriozno se zafati vo realizerawe  na konkretni anga`mani, so {to direktno }e gi vklu~uva site mladi lu|e,  ednostavno da si gi ostvarat svoite soni{ta i planovi, da otpatuvaat da steknat iskustva, priateli i {to pove}e kontakti, i seto toa da mo`at da  go sprovedat koga }e se vratat vo svojata zemja.
Zatoa vredi da se potrudime da napravime ne{to so sebe, da se izborime da izlezeme produktivni vo ova na{e op{testvo. Da napravime ne{to i za sebe no i za drugite. Koga ve}e ni se dava nekakva mo`nost  -  DA JA ISKORISTIME !
Konkretni informacii isto taka pokraj predavawata, mo`at da se dobijat  li~no vo na{ite prostorii koi se nao|aat na
ul. Edvard Kardeq br.11/9
telefon 047 227 600 ili na www. youthforumbitola.org

No comments:

 

BLOK © 2008.